sound

Thursday, November 02, 2006

Με αφορμή το ποστ των e-roosters

Θα συμφωνήσω με το άρθρο του e-roosters –κάτι σπάνιο για μένα- ότι η ανοχή είναι αποτέλεσμα του ρατσισμού.

Ο ρατσισμός στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της ιδέας της ανωτερότητας και της έλλειψης παιδείας.

Τα στατιστικά, που αναφέρονται στο ποστ, το δείχνουν ξεκάθαρα, αλλά και η καθημερινοτητα και πραγματικά ντρέπομαι. Ντρέπομαι που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι δίπλα μου και θεωρούν εαυτούς Έλληνες.

Πρώτα από όλα ο «Έλληνας» είναι ιδέα και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο όσων έχουν γεννηθεί σε αυτήν τη χώρα, να ονομάζονται έτσι.

Οι σημερινοί έλληνες κάτοικοι, λοιπόν, της χώρας που λέγεται Ελλάδα, δεν είμαστε ανώτεροι από τους υπόλοιπους λαούς, αντιθέτως είμαστε χειρότεροι.

Δεν έχουμε τίποτα που να θυμίζει τον Έλληνα, γιατί από τη στιγμή που δεν έχουμε παιδεία, δεν είμαστε Έλληνες.

Παιδεία για τον Έλληνα δεν είναι μόνο η μόρφωση, αλλά και η πνευματική καλλιέργεια, η κουλτούρα, η ηθική συμπεριφορά. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τη γενική μας παιδεία, που εκδηλώνεται μέσω των αντιδράσεων μας στα ερεθίσματα του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, μπορεί να μην είχαμε την μόρφωση, γιατί ήμασταν φτωχοί, αλλά είχαμε όλα τα άλλα.

Τώρα δεν έχουμε τίποτα. Μόνο κούφιες μεγαλοϊδέες καιροσκόπων, που μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα και μας χαϊδεύουν τα αυτιά για να ικανοποιήσουν πρόσκαιρα το εγώ μας. Ένα εγώ ψεύτικης ανωτερότητας που δεν προσφέρει τίποτα καλό, παρά μόνο τον εξευτελισμό όλων μας και κυρίως αυτών που πραγματικά είναι Έλληνες.

Ας σταματήσουμε πια να κρυβόμαστε πίσω από αυτό που κάποτε ήταν η Ελλάδα, ας συνειδητοποιήσουμε τα χάλια μας και ας προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ξανά την παιδεία που χαρακτηρίζει έναν Ελληνα, μήπως και μπορέσουμε να προχωρήσουμε λίγο μπροστά και να συνυπάρξουμε αρμονικά.

No comments: