sound

Thursday, October 05, 2006

Κρατικοδίαιτη η οικονομία

"Για «καρτέλ του κράτους» και «κρατικοδίαιτη οικονομία» που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο και τους καταναλωτές με 1,5 - 3 δισ. ευρώ μίλησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣEB Δ.Δασκαλόπουλος.

Στο «καρτέλ» αυτό, κατά τον ΣEB, εντάσσονται:

* Οι περίπου πενήντα δημόσιες επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα σαν μονοπώλια σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, γονατίζουν τον προϋπολογισμό, διοικούνται από διορισμένα από το κράτος στελέχη και ακολουθούν αυθαίρετη τιμολογιακή πολιτική.

* Τα δεκάδες ΝΠΔΔ και οι εκατοντάδες επιτροπές που λειτουργούν στις παρυφές του δημόσιου τομέα, απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κριτήριο απόδοσης και ξοδεύουν με ουσιαστικά ανεξέλεγκτο τρόπο τα χρήματα των προϋπολογισμών τους.

* Η κρατική γραφειοκρατία, που απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

* Ένα πολύπλοκο πλέγμα νόμων, τροποποιήσεων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων, καθώς και ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο ως προς την απόδοση ευθυνών, που καθιστούν τον πολίτη πολλαπλά δέσμιο μίας υδροκέφαλης γραφειοκρατίας. Ένα τέτοιο σύστημα, όπως είπε, μοιραία δημιουργεί τα «γρηγορόσημα» και κάθε είδους συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

* Ο πολυεπίπεδος κρατικός παρεμβατισμός, που καθορίζει με άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις τις τιμές σε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ και δημιουργεί στρεβλώσεις στο σύνολο της αγοράς."

Συμφωνώ μαζί σας κε Δασκαλόπουλε.
Να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό ο κρατικός παρεμβατισμός.

Οταν γίνει αυτό όμως, εσείς:
θα αφήσετε τον ανταγωνισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία να λειτουργήσει και υπέρ του καταναλωτή ή θα συνεχίσετε τις μυστικές σας συναντήσεις για κοινή "πολιτική" στις τιμές;
Θα πληρώσετε τους εργαζόμενους όπως στην Ευρώπη ή θα συνεχίσετε "Ελληνικά";
Θα δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας εντός ή θα εισάγετε εργαζόμενους;
Θα ασκείτε πράσινη πολιτική ή θα καταργήσετε και την ελάχιστη που υπάρχει;

Στην Ελλάδα κε Δασκαλόπουλε δεν πάσχει μόνο το κράτος, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μαζί με το κράτος λοιπόν, καλό θα είναι να αλλάξετε και εσείς.

Πηγή: in.gr

2 comments:

Nada said...

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και ο Δασκαλόπουλος εξυπηρετεί τα γνωστά και μη εξαιρετέα ιδιωτικά συμφέροντα, με εξόφθαλμα παράλογες δηλώσεις. Μιλάει για κρατικά καρτέλ (τα οποία φυσικά υπάρχουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα) ενώ ο ίδιος και το συνάφι του είναι οι βαρόνοι των ιδιωτικών καρτέλ. Καρτέλ παντού και αυτοί αγωνίζονται για το ποιος θα φάει περισσότερα.

Γιατί λοιπόν δεν αυτοδικούμε ως έλληνες πολίτες; Για να απαλλαγούμε από κάποια σημαντικά προβλήματα, είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν ζωές. Μια από αυτές είναι και αυτή του Δασκαλόπουλου.

Δέσποινα said...

Καμιά εντύπωση δεν έχω sourfou. Μάλλον συμφωνώ με τον anti-sourfou. Και εντάξει, να κερδίσουν, Businessmen ειναι, αλλά όχι και να βγαίνουν και από πάνω.
Βρε nada, μαζί σου, αλλά όχι και να αφαιρεθούν ζωές. Οχι να τους κάνουμε και τη χάρη να τους απαλλάξουμε από τον εαυτό τους.